Geschiedenis Curacao

Hoewel in de geschiedenis Curacao een leeftijd van vele miljoenen jaren wordt toegedicht die terug gaat tot het ontstaan van de Caribische zee door het verschuiven van de aard platen, wordt in dit verband meestal gesproken over de sporen van menselijke beschaving. Deze gaan aanzienlijk minder ver terug maar zijn niet minder interessant om veel voer te weten te komen.

Tijdens uw Curacao last minute vakantie is het natuurlijk erg interessant om het een en ander te weten te komen over de Curacao geschiedenis. U bent immers op vakantie op een eiland heel ver van huis en dan wilt u ongetwijfeld weten waar u terecht bent gekomen en wat er voor gezorgd heeft dat het eiland zo bijzonder is. Het verleden van Curacao heeft natuurlijk haar sporen achter gelaten en hierbij gaat het vooral om het meer recente verleden. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat in dit recente verleden de invloed van de Europese machthebbers erg sterk was. Deze invloed uitte zich door het inrichten van het eiland voor eigen gewin zonder daarbij veel oog te hebben voor het eiland zelf en de historische waarde. Gelukkig is dat vandaag de dag anders en de historie van Curacao wordt nu goed beschermd en is zelfs een belangrijk deel van wat Curacao aan de toeristen te bieden heeft. Curacao heeft op dit gebied heel veel te bieden en het is zeker de moeite waard om u zich hier in te verdiepen. Als u een Curacao vakantie last minute boekt dan kunt u natuurlijk ook op het gebied van de geschiedenis Curacao leren kennen.

De meeste last minute aanbieders zullen er geen apart punt van maken waar u het een en ander kunt gaan bekijken anders dan het verstrekken van wat folder materiaal. Toch kunt u het Curacao verleden heel eenvoudig leren kennen door gewoon op pad te gaan, u zult het namelijk op vrijwel iedere straat hoek tegen komen maar ook is er veel te zien in de vele musea. Dat u overal geconfronteerd wordt met zaken uit het verleden maakt het erg interessant om gewoon te gaan wandelen en te kijken naar wat u te zien krijgt. De geschiedenis van Curacao is bijvoorbeeld goed te zien als u door de hoofdstad Willemstad loopt waarvan bijvoorbeeld het gehele oude en historische centrum op de wereld erfgoed lijst staat. Het rijke koloniale verleden heeft natuurlijk nog veel meer sporen nagelaten die nu als historisch bestempeld worden. Dat bijvoorbeeld op het gebied van de slaven handel Curacao een belangrijk rol heeft vervuld is goed te zien aan de vele exposities die u kunt gaan bekijken. Toch is het nog beter te merken in het dagelijkse leven en op straat waar u aan de bevolking kunt zien dat zij daar van af stammen en de geschiedenis van Curacao hierdoor mede geschreven is. Toch behoord ook de slavernij tot het recente verleden ook al is deze zeer invloedrijk in het dagelijkse leven. De Curacao geschiedenis gaat echter al bijna vijfduizend jaar terug tot de tijd dat de eerste bewoners naar Curacao kwamen.

Deze oudste bewoners waren indianen die afkomstig waren uit zuid Amerika en zich op Curacao vestigden. Dierlijke botresten, schelpdieren en stenen voorwerpen zijn in grotten gevonden waar ook de nodige rots tekeningen aan de eerst bekende bewoning herinnerd. Dit is de oudst bekende geschiedenis van Curacao en veel is er op dit gebied vastgelegd door archeologen. De eerste gedocumenteerde ontdekkingen werden vroeg in de negentiende eeuw gedaan maar ook voorheen werd men natuurlijk al geconfronteerd met sporen uit het verleden. De historie van Curacao is bijvoorbeeld ook in kaart gebracht toen graven van ongeveer vierduizend jaar oud werden gevonden bij de St. Michielsberg. Er zijn veel sporen gevonden van de oorspronkelijke bewoners van Curacao maar geen van allen hadden deze groepen bewoners een grote invloed op het eiland zelf. Dit werd anders toen in de geschiedenis Curacao een nieuw hoofdstuk kreeg toegevoegd met de komst van de eerste Europeanen in 1499. De Spanjaarden probeerden veel Europese gewassen en dieren op Curacao te introduceren die lang niet allemaal succesvol bleken maar wel een grote invloed hadden op hoe het eiland zich gevormd heeft. De Spanjaarden hebben ook het overgrote deel van de oorspronkelijke bewoners als slaven afgevoerd waardoor op het gebied van de slaven handel Curacao al vroeg van de partij was. Aan de vestiging van de Spanjaarden kwam na honderd vijfendertig jaar een einde met de komst van de West Indische Compagnie. Het verleden van Curacao werd verder door de Nederlanders vorm gegeven waarbij het eiland van strategisch belang was.

Curacao werd als uitvalsbasis gebruikt voor de vaart naar oost Indie omdat het een goede en vooral veilige natuurlijke haven bood om voorraden in te slaan. Later werd Curacao ook gezien als goede plaats om de slaven aan te laten sterken alvorens ze door verkocht werden. De geschiedenis van Curacao is hierdoor natuurlijk erg getekend maar heeft het ook een erg rijke cultuur gemaakt. Curacao werd onder de West Indische Compagnie zo belangrijk dat het eiland kort veroverd is geweest door de Fransen en de Engelsen tot het in 1791 een Nederlandse kolonie werd. Het Curacao verleden werd een stuk rustiger en zeker na het afschaffen van de slavernij raakte het eiland in verval en moest het rond komen van de landbouw, visserij en handel. In deze situatie kwam verandering toen de Shell een raffinaderij opende om de olie die uit Venezuela werd gehaald te verwerken. Terwijl in de Curacao geschiedenis een belangrijke rol was weggelegd in de tweede wereld oorlog bij het leveren van brandstof voor de geallieerde troepen bracht de olie ook welvaart en een wens voor autonomie met zich mee die in 1954 gestand kreeg. Sinds 2010 is aan de geschiedenis van Curacao een nieuw hoofdstuk toegevoegd nadat het een zelfstandig land is geworden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Van de ongeveer honderd vijftig duizend inwoners van Curacao stammen er veel af van de vroegere bewoners en de slaven die achter gebleven zijn nadat de plantages sloten. Dit zorgt er voor dat de historie van Curacao in het dagelijks leven goed te zien is en zorgt er voor dat op het gebied van tradities Curacao veel te bieden heeft.